به گزارش مشرق، زهرا صدراعظم نوری در جریان هشتاد و سومین جلسه شورای شهر تهران اظهار کرد: چند سالی است که درد بی درمان پسماند پزشکی گریبان پایتخت را گرفته و مراکز درمانی که روزانه محل رجوع هزاران بیمار و دردمند این شهر هستند مبادرت به تولید دهها تن زباله پزشکی میکنند که با سرنوشت نامعلوم و بیسامان در دامان طبیعت رها شده و بیمحابا بر پیگیره محیط زیست زخم کاری میزنند.
وی تصریح کرد: هر چند به دلیل عدم ثبات اطلاعات توسط متولیان امر، متاسفانه آمار دقیقی از میزان تولید پسماند پزشکی در اختیار نیست و لیکن بر اساس آمار تقریبی ارائه شده توسط کارگروه مدیریت پسماند استان تهران روزانه 115 تن پسماند پزشکی در استان تهران تولید میشود که سهم شهر تهران 107 تن است که از حدود 7 هزار مرکز درمانی اعم از بیمارستان، مطب، آزمایشگاه و مراکز مشابه جمع آوری میشود.
بیشتر بخوانید:
ماجرای کشف انگشت بیمار در زباله های بیمارستان
رئیس کمیسیون سلامت و محیط زیست و خدمات شهری شورای تهران گفت: ذکر همین آمار نسبی مبین ضرورت ساماندهی اصولی درخصوص نحوه جمعآوری، حمل و نقل و دفع سریع پسماند پزشکی است و حال آنکه در عمل وضع گونههای دیگر و علیرغم ماهیت خطرناک زبالههای بیمارستانی و امکان بروز فاجعه جبرانناپذیر انسانی و محیط زیستی، چالشهای بیشماری در عرصه عمل و اجرا وجود دارد.
نوری بیان کرد: با وجود آنکه مطابق قانون مدیریت پسماند مصوب 1383 و ضوابط و روش مدیریت اجرای پسماند پزشکی مصوب 1386 که بر طبق آن قانونگذار صراحتا وظایف و تکالیف دستگاهها نهادهای ذیمدخل را تعیین کرده است لکن از آن سال تاکنون تفاوت محسوسی در دفع قانونی پسماندهای بیمارستانی صورت نگرفته است.
عضو شورای شهر تهران ادامه داد: مطابق ماده 7 قانون مدیریت پسماند، مدیریت تمام پسماندهای صنعتی و ویژه که شامل پسماندهای بیمارستانی نیز میشود به عهده تولیدکننده است و تنها در صورت تبدیل به پسماند عادی به شهرداریها واگذار خواهد شد و از سویی بر اساس ماده 13 همان قانون مخلوط کردن پسماند پزشکی با سایر پسماندها و تخلیه و پخش و بازیافت آنها در محیط ممنوع است.
وی افزود: این در حالیست که حدود تعارضات میان دستگاهها، زمینه مناسبی را برای موجسواری قانونگریزان و سوداگران سلامت فراهم کرده است به صورتی که از 170 تن زباله، تنها 78 تن، آن هم فقط به تعداد 1553 مرکز از 7 هزار مرکز درمانی توسط شهرداری دریافت و به مراکز دفع بهداشتی منتقل میشوند و مابقی به دلیل عدم تعهد تولیدکنندگان نسبت به سلامت جامعه، عدم انعقاد قرارداد با شهرداری و فرار از پرداخت تعرفه جمعآوری و دفن بهداشتی با پسماند عادی مخلوط و در سطح شهر رها میشوند.
صدر اعظم نوری ادامه داد: عمق فاجعه زمان هولناکتر میشود که بر اساس اعلام سازمان محیط زیست به عنوان مرجع ذیصلاح تعیین کننده بیخطر سازی پسماندهای ویژه و تبدیل به پسماند عادی، تفکیک پسماند در تعداد بسیار محدودی از بیمارستانها به صورت قابل قبول انجام میشود و در بقیه نامطلوب گزارش شده است و از سوی دیگر با وجود دستگاههای بیخطرساز صراحتا به عدم تایید بیخطر شدن پسماندهای پزشکی اشاره شده است.
وی بیان کرد: در چنین شرایطی شهردار تهران برای اجرای وظایف قانونی خود با چالش بزرگی مواجه خواهد شد چرا که هم در بحث تفکیک زباله و تفکیک زباله پزشکی به زباله عادی و دریافت آن با نقض آشکار قانون مواجه است.
صدر اعظم نوری گفت: از این رو از وزارت بهداشت به عنوان ضامن سلامت جامعه و هم به عنوان متولی مدیریت پسماند پزشکی در جایگاه تولیدکننده میخواهم ضمن پذیرش مسئولیتهای خود در امر امحاء و بیخطرسازی این قبیل از زبالهها اقدام عاجل معمول کند.
وی در پایان بیان کرد: همچنین از وزیر پرتلاش بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میخواهم از تمام مرکز درمانی تحت نظارت خود برای رعایت قانون و دستورالعملهای موجود در زمینه پسماند پزشکی تعهدات لازم را اتخاذ و دستور عاجل به مبادی ذیربط ابلاغ کنند.